Stichting Oost Gelders Jeugdorkest
Stichting Oost Gelders Jeugdorkest (OGJO) is een initiatief van dirigent Henk Jan Heijnen en vocalist Rutger de Vries en geeft jonge musici in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar de kans om in een projectvorm een mooi showconcert te geven. Dit alles wordt gepland binnen een weekend. Het concert wordt gegeven door een kwalitatief goed samengesteld harmonieorkest met eigen band en een enthousiaste dirigent, soms aangevuld door vocalisten en andere podiumkunsten.

Het OGJO biedt het publiek een avondvullend programma door middel van een elke keer nieuw te kiezen thema. Op deze manier worden muzikanten en publiek meegenomen in een vernieuwde ervaring van blaasmuziek. Het OGJO wil jonge muzikanten de kans geven om op projectbasis mee te spelen met dit gemotiveerde orkest en daarom wordt bij elk project het orkest opnieuw samengesteld.

Het programma is gericht op de lichte muziek, maar dat wel binnen een thema wordt gehanteerd. In maart 2013 is het spits afgebeten met het thema “Songfestival”. Hieraan werd in oktober 2013 een vervolg gegeven met het thema “Lang leve je geboortejaar”! In december 2013 is Stichting Oost Gelders Jeugdorkest opgericht. Hiermee is een stap gemaakt in het opbouwen van een duurzame organisatie om nog vele concertweekenden te kunnen organiseren.

Het OGJO staat onder leiding van Henk Jan Heijnen. Hij is naast artistiek leider ook zeer actief in de organisatie van Stichting Oost Gelders Jeugdorkest.

Doelstellingen
De hoofddoelstelling van het OGJO is jonge musici uit de regio Achterhoek blijvend te enthousiasmeren en hierdoor tevens de blaasmuziek te promoten in de ruimste zin van het woord. Het OGJO is geen concurrent van de reguliere orkesten, maar wil haar deelnemers en toehoorders juist stimuleren blaasmuziek in de plaatselijke orkesten te beoefenen. Daarom bestaat het orkest alleen tijdens het project en heeft het geen vaste samenstelling.

Repertoire
Het programma is gericht op de lichte muziek, maar wel binnen het gekozen thema. De intentie is om het publiek een feest der herkenning aan te bieden, maar ook te vernieuwen en verrassen.

Het OGJO in cijfers
Het OGJO heeft 14 edities gekend, waar 937 deelnemers aan mee hebben gedaan (287 unieke personen). Zij brachten 206 nummers ten gehore, waarvan 79 nummers speciaal voor het OGJO gearrangeerd of zelfs gecomponeerd zijn! Met dit geheel heeft het OGJO 4390 bezoekers een onvergetelijke avond kunnen geven.